certifikát certifikát certifikát certifikát certifikát

Jídelníček

 

 

Vážení strávníci,

na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“  začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.

 

Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v nové prezentaci:

ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ   

 

 

Jídelní lístek na týden 24.2. - 28.2.2020 a 2.3. - 6.3.2020

 

 

Pátek 21.2.2020

Pomazánka liptovská, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka ze zeleného hrášku - (A:01a,03,07,09)
Čerstvá treska se zeleninovou kaší, nápoj rakýtek/voda - (A:04,07)
Chlupatý chléb, okurka, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,01b,07)

 

 

 

 

Jídelníček 24.2. - 28.2.2020 - Jarní prázdniny

 

Pondělí 24.2.2020
Pomazánka ze šlehaného tvarohu, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka zeleninová - (A:09)
Bramborový knedlík s cibulkou, ovocný nápoj černý bez a citrón/voda - (A:01a,03,07)
Sýrový rohlík, pomeranč, mléko/čaj (pomeranč) - (A:01a,07)

 

Úterý 25.2.2020
Pěna pažitková, chléb, rajče, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Kulajda - (A:01a,03,07,09)
Krůtí paprikáš, tarhoňa, sirup/voda - (A:01a,07)
Chléb, žervé, okurka, jablko, mléko (kukuřičná trubička s krémem) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 26.2.2020
Chléb s madetou, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,07)
Polévka pohanková - (A:01a,07,09)
Přírodní plátek, dušená zelenina, šťouchaný brambor, ledový čaj/voda - (A:01a,07)
Loupák, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,03,07)

 

Čtvrtek 27.2.2020
Jogurt, kukuřičné cereálie, jablko, čaj mango a jablko - (A:07)
Polévka masová - (A:01a,03,07,09)
Rizoto se sýrem, červená řepa, minerálka/voda - (A:07)
Toastový chléb tmavý, máslo pomazánkové, kedluben, mléko/čaj (musli srdíčka) - (A:01a,06,07)

 

Pátek 28.2.2020
Chléb s máslem, paprika, jablko, mléko ochucené meruňkové - (A:01a,01b,07)
Polévka fazolová - (A:01a,07,09)
Haše, vařený brambor, zeleninová obloha, nápoj višňový/voda - (A:01a,03,07)
Křehký plátek s jogurtovou polevou, jablko, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,07)

 

 

 

Jídelníček  2.3. - 6.3.2020

 

Pondělí 2.3.2020
Amarantové cereálie s mlékem, jablko, čaj lesní plody - (A:07)
Polévka zeleninová s bylinkovými noky - (A:01a,03,07,09)
Fazolový guláš, chléb, ledový čaj/voda - (A:01a,01b,07,09)
Pěna sýrová, chléb, okurka, banán, mléko/čaj (banán) - (A:01a,01b,07)

 

Úterý 3.3.2020
Pomazánka z tuňáka, chléb, paprika, jablko, čaj meloun a jahoda - (A:01a,01b,04,07)
Vývar kuřecí s těstovinou - (A:01a,03,07,09)
Karbanátek, šťouchaný brambor, zeleninová obloha, sirup/voda - (A:01a,03,07)
Chléb se žervé, rajče, jablko, mléko/čaj (džusík) - (A:01a,01b,07)

 

Středa 4.3.2020
Pomazánka masová, chléb, okurka, jablko, čaj hruška a karob - (A:01a,01b,01,10)
Polévka rybí s krupkami - (A:01a,04,07,09)
Kuře na paprice, houskový knedlík, mošt/voda - (A:01a,03,07)
Rohlík s máslem, kedluben, mléko/čaj (jablko) - (A:01a,07)

 

Čtvrtek 5.3.2020
Pomazánka liptovská, toastový chléb tmavý, rajče, jablko, mléko/čaj - (A:01a,06,07)
Plavání: Graham, jablko - (A:01a,06)
Polévka francouzská - (A:01a,09)
Bulgureto se sýrem, červená řepa, ovocný nápoj moruše/voda - (A:01a,07)
Mléčný nápoj, knuspi plátek, jablko, čaj rakytník (mléčný nápoj) - (A:07)

 

Pátek 6.3.2020
Pomazánka vaječná, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj - (A:01a,01b,03,07)
Polévka z červené čočky - (A:07,09)
Lososové nugety, bramborová kaše, mrkvový salát, nápoj rakýtek/voda - (A:01a,04,07)
Chléb s pomazánkovým máslem, okurka, jablko, mléko ochucené jahodové (jablko) - (A:01a,01b,07)


 

 

 

 

 

 



 




Jídlo uvařily:    Jana Jenderková - hl. kuchařka                                
                         Alena Taclíková - kuchařka
                         Markéta Špačková - pomocná kuchařka

 

Jídelníček vypracovala: Lucie Bestová - vedoucí ŠJ


 


 




 



 

 



 


 

 

---------------------------------------------------------------------------------

Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
 

 

Alergeny v potravinách

• EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
• ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků

Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.

Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.

 

 




Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:

Původní kód 01 - Lepek - další členění:
01a - Lepek pšenice
01b - Lepek žito
01c - Lepek ječmen
01d - Lepek oves

Původní kód 08 - Skořápkové plody - další členění:
08a - Mandle
08b - Lískové ořechy
08c - Vlašské ořechy
08d - Kešu ořechy
08e - Pekanové ořechy